SyuDaNie IzZah
FOLLOW

ABOUT archieve LINKS CBOX
Assalamualaikum , Welcome to our story life . Syudanie Izzah . Please Be Nice here :')
Keseronokan Balik Rumah !~

Assalamualaikum , Awak-2 yang dirahmati ALLAH , In Shaa Allah :)
Alhamdulillah , minggu ni kitorang balik raya cina , SEMINGGU okay , seminggu >.<
and of course laa happy gila kan !~
3 hari sebelum balik mesti dah ambil beg dari bilik stor and packing bawak balik satu locker ~
Tak gitu ? Koranglah tu kan , kitorang cool jek B)
Biasanya form 1 yang macam tuh . Tahun lepas pon kaami apa kurangnyaa ! lala ~

 Ohkay , ni bagi yang duduk asrama  tapi yang tak duduk asrama pon boleh baca , tak dosa okayy :))                           
 Kadang-2 korang pernah terfikir tak apa motif korang balik kampung ?
( Istilah budak asrama bila dapat balik rumah . EH ? )
-Homework , PBSPBSPBS ._.
-Topup tidur yang terlepas , sebab penat kat asrama .
-Facebook , Twitter , Blog , Novel and whatsoever sampai jadi burung hantu >.<
-Bangun , makan , main , tengok tv , lepak . 
* nak buat status apa ni kat facebook . lalala ~ *

Macam tu lah kan agaknya ? Bila dah hari Ahad , rasa nak nangis sebab taknak balik asrama . Tak siap kerja cikgu bagi . Lupa beli barang asrama . menyusahkan mak . Hmm , Pastu , balik asrama . THE END .
  
                     Hmm , Korang ada rasa apa yang korang buat ni ada bagi manfaat tak dekat parents korang  ?
Sometimes kita buat bnda ni tanpa kita sedar , mungkin parents korang nampak tak kisah tapi hati diorang korang nampak tak ?

Ohkay , sini kita muhasabah diri sama-2 .
Motif apabila kita balik dari asrama pulang ke rumah hanyalah ?
 * Jeng Jeng jeng *

 UNTUK BERBAKTI KEPADA IBU BAPA KITA . 

Ya , berbakti dan fullstop .
Kita tolong masak , kemas rumah , lipat kain and macam2 lagi kita boleh tolong . Tu namanya berbakti a.k.a berjasa or whateverlah kan .
Paling tak pun , korang bertekad dari asrama ,
'' Balik ni , aku pastikan tak ada sebutir nasi pon yang mak masak . Biar semua aku yang buat ! ''
Beringat sikit ,, kita ni dah lama tak jumpa mak ayah kita , maybe jumpa 2 minggu sekali ataupon calling-2 je kan .
Alang-2 bila dah balik rumah tu , ameklah peluang nak tolong diorang DAN  yang paling penting ..


UNTUK MENDAPAT KEREDHAAN ALLAH .

kalau kita buat sesuatu perkara  tanpa ada keredhaan ALLAH , mesti benda yang kite buat tu ada slacknya kan ?
Ohkay , fikir fikir dan fikir ! Sebelum jadi macam ni :-
“ Angah tu setiap kali balik bukan nak menolong apa2 dekat rumah ! Baik tak payah balik langsung !~ “
“Biarlah Si Achik tu nak buat apa , buatlah kerja Achik semua dalam bilik tu , tak payah nak hiraukan orang lain”
“Abang ada ke tak ada ke sama je “
Masya-Allah . Ohkay ni contoh je , tak tau mungkin ada yang parents pernah cakap macam ni , minta maaflah cepat-2 .
Rasa berguna ke hidup macam ni untuk mak ayah yang dah banyak berkorban untuk kita ?
Astarghfirullahalazim ..

Jadi kat sini , kalau cuti or balik rumah , jangan lupa berbakti kepada mak ayah ~!
Luangkan masa dengan diorang , story-mory ke kemas rumah sesama ke ,
Agaknya , bila lagi kita boleh buat ?
Maybe yang duduk asrama start dari form 1 hingga form 5 , lepas tu menjejakkan kaki ke University , bekerja , dan berkahwin . duduk lain-2 rumah dengan mak . 
Kita dah tak banyak masa lagi, Masa makin lama makin singkat , Umur makin lama makin meningkat.


Minta maaf andai post ini tak menyenangkan hati awak-2 semua :D
 In Shaa Allah , sama2 kita berubah mencari Redha Allah ^.^
Yang baik datang dari Allah , yang buruk juga datang dari Allah tetapi atas kesalahan diri KAAMI sendiri .
Peringatan untuk diri KAAMI dan diri ummah sekalian In Shaa Allah ~!

PAPAIII , Assalamualaikum :O
[Adah]
Blogger MaiSara MyySara said...

tak percaya Syuhadah yang buat ini post . Hakhak , but post ni sgat memberi makne yang mendalam !

 

Post a Comment



<< home ♥

SYUDANIE IZZAH